Samsun, ulaşım sorununu bir türlü çözemedi. Neden diye soracak olursanız aslında birçok sorunu var. Yıllar önce yapılan bulvarlar ve yollar, artık kentin trafik yükünü taşıyamaz duruma geldi. Kentte araç sayısı 400 bini geçti. Hal böyle iken yeni yollar açılmak yerine yap-boz devam ediyor.
Gülsan Sanayi’nin arkasından dolanan çevre yolu, artık yoğunluğu taşıyamaz duruma geldi, bu net bir şekilde görülüyor. Trafik yoğunluğunu azaltacağı söylenen Canik Viyadüğü’nün ise sorunu çözmediğini görebiliyoruz. Yıllardır söylenen Doğu Çevre yolu yapılmak yerine, Batı Çevre Yolu’nun startı veriliyor, o projede ise tartışmalı uygulamalar nedeniyle güzergah yeniden belirlenecek. Batı Çevre Yolu’da yapılsın, Doğu Çevre Yolu’da yapılsın hizmete asla karşı değiliz, ancak yapılacak işlerde planlama olmadığını imar planlarında ve vatandaşların yaptıkları şikayetlerden anlayabiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi, Batı Çevre Yolu imar planlarında vatandaşın arazilerinden denize bakan kısımları ‘Düzenleme Ortaklık Payı’ ile belediye hizmet alanı olarak belirledi, vatandaşın sesi yükseldi, 400 itiraz sonrası plan yeniden revize edilecek.
Ulaşım planlamaları 100 yıllık hesaplamalar yapılarak hazırlanması gerekirken, ne yazık ki kentte siyaseten günü kurtarma adına ‘vizyon’ olarak açıklanan projeler, sorunu daha da büyütüyor. Akıllı Şehir projesi de kentte gündemde. Işık, hız ve park ihlallerini tespit edecek ve vatandaşın evlerine cezaları postalayacak sistemi devreye girdiğinde yakından tanıyacağız. Çalışmalar kapsamında kimsenin anlamadığı koca göbekli kavşaklar planlandı Cumhuriyet Meydanı ve Liman kavşağına. Cumhuriyet Meydanı iç kavşakta düzenleme yapıldı, Liman kavşağında ise facianın yaşanması an meselesi.
Ulaşımı bir bütün olarak ele alırsak, toplu taşımada, yolcunun konforu da önemli. Kentte kısa bir gözlem yapan kişi, dolmuş ve minibüslerin ana arterlerde trafiğe aldırmadan yolcu alıp indirildiğini görecektir. Çocuklu ailelerin durakları kullanamadıklarına şahit olacaktır. Engellilerin kaldırımlarda nasıl zorluk çektiğini de görecektir. Saat 00.00’dan sonra Karadeniz’in başkenti olduğu belirtilen Samsun’da, İlkadım ilçesinden Atakum’a gitmek isteyen bir kişinin yolda kaldığına da şahit olacaktır. Büyük Cami önünde tramvaydan inen bir vatandaşın, Kadifekale Mahallesi’ne gidecek dolmuşuda bulamayacağını görecektir. Ulaşım sorununun kavşakta araç saymakla çözüleceğine de inanacak değilim. Ulaşımın birçok paydaşı var, onların görüşleri, uzmanlık alanı ile ilgili raporları dikkate alınmadan sorun her geçen gün, ay daha da büyür. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Ulaşım çeşitlendirilmeli. Örneğin bisiklet yolları uzatılmalı, genişletilmeli. Samsun’un nüfusu artıyor, araç yoğunluğu da paralel şekilde. Eğer önlem alınmazsa yarın alacağınız önlemler ancak yaraya pansuman olur, yara kanamaya devam eder.
ulaşım çok süper hele trenler çok hızlı.